Ana içeriğe atla

MZV’18 ETKİNLİK NOTLARI: MEHMET ZORLU VAKFI GENÇLİK ZİRVESİ

Biraz uzun bir yazı olabilir ama elimden geldiğince etkinliğe dair bolca fikriniz olsun istedim. Gelemeyenler için konuşmacıların üzerinde durduğu şeyleri sizlerle paylaşmak istedim. Eğer bu tarz etkinlik yazılarının daha kısa olmasını istiyorsanız veya bu tarz notlarla paylaşımın devam etmesini istiyorsanız yorumlarda belirtebilirsiniz. 

25 Kasım’ da Zorlu PSM’de düzenlenen etkinlikte birbirinden güzel konuşmacılar vardı. Girişimcilikten, eğitimden, kendimizi nasıl geliştireceğimizden ve daha nice konudan bahsedildi. Bol müzikli, ikramlı bir etkinlik oldu 😊 Emin Çapa ve Kalben katılamadı etkinliğe ama diğer katılımcıların hepsinden çok güzel tavsiyeler aldım. 


Etkinlikte çok hoşuma giden bir olayı notlara geçmeden önce anlatmak istiyorum. Etkinliğe gelip salon dolduğu için giremeyen kişiler vardı mavi bileklik takılmıştı onlara. Onların etkinliği izleyebilmesi için fuaye alanına ekran koyulmuştu. Bununla yetinmediler ve gün boyu onlara da çok güzel fırsatlar sağladılar. Konuşmacılar birebir onlarla görüşmek için aralarda hep oradaydı. Konuşmacılardan Evrim Hanım ve hocası onlara özel kısa bir müzik gösterisi yaptı. Ve konuşmacılardan bazılarının kitapları dağıtıldı gönülleri olsun ve mağduriyetleri bir nebze olsun giderilebilsin diye. Bu çok hoşuma gitti. Burada da paylaşmak istedim 😊 Şimdi zirve boyunca aldığım notlara gelirsek…

MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, 21. Yüzyıl Yetkinlikleri diye bir eğitim programından bahsetti. Şimdiye kadar bu eğitime Mehmet Zorlu Vakfı’nın bursiyerleri alınıyormuş ancak artık dışarıdan katılımcılara da açılmış. Programın içi dolu dolu. Bir bakın derim.  


Prof. Dr. Selçuk Şirin ise girişimcilikten ve Hamdi Ulukaya Girişimi’nden bahsetti.

4129Grey Şirketi’nin kurucusu Alemşah Öztürk , şirketleri için önemli olan üç ana öğeden bahsetti. 

Burada Edge: sizi diğerlerinden ayıran şeyi
Swag: Bir nevi şirketinizin havasını, duruşunu
Tribe ise kabile olma prensibini temsil ediyor. Kabile olmaktan kasıt biraz da şirkette samimi ve güvene dayalı bir ortam olması.  İnsanların korkular olmadan, birbirlerine zayıflıklarından bahsedebildikleri bir ortamın olmasının öneminden bahsetti. Bir de şirketlerindeki bir uygulamadan bahsetti. Şirketteki çalışanların kartlarının arkasında onları anlatan kelimeler yer alıyormuş. Bu kelimeler de diğer çalışanlar tarafından belirleniyormuş. Mesela birisinin kartının arkasında ‘Bro’ yazıyormuş en çok bu kelimeyi kullandığı için. Bana çok çok güzel geldi bu. Çünkü o kart artık sadece iş kimliğinle alakalı olmuyor. Anıların o kartta yer alıyor ve çalışanlarla bir nevi aile oluyorsun.

Bir diğer konuşmacı Vestel’de Genel Müdür olan Ergün Güler’di. Bu pozisyona geliş hikayesini ve kurum içi girişimciliğin ne kadar önemli olduğundan bahsetti. Açtıkları Kafe Vesto ile nasıl daha çok müşteriye ulaştıklarından ve onlarla iletişime geçtiklerinden bahsetti. 

Refik Anadol ise Walt Disney Concert Hall projesinden bahsetti. Projesini ne kadar dinlersem dinleyeyim hiç sıkılmıyorum. O görsel şölen her seferinde aynı hissi veriyor.

Arda Mavi, Kadir Can Kırkkoyun, Dilara Bostancıoğlu- Genç Girişimciler Paneli

Üç tane lise öğrencisi yaptıkları girişimlerden ve karşılaştıkları zorluklardan bahsetti. Daha lisedeyken şirketleri kurmuşlar ve hiçbir şeyi bahane etmemişler. Birisi kodlama öğrenmede sıkıntı yaşamış Scode’ u kurmuş. Diğeri okuldaki etkinliklerine sponsor bulmada sıkıntı yaşamış, sponsorlar ile etkinlik sahiplerini buluşturan bir platform kurmuş. Bir diğeri ise işaret dilini konuşmaya döken bir uygulama yapıp üstüne yapay zeka ile tıp üzerine araştırmalar yapmaya devam ediyormuş. Bu çocuklar daha lisede, önlerinde büyük bir sınav var ama bunları umursamadan, bir şeyleri bahane etmeden üretmek için çalışıyorlar. 

Mert Fırat – İhtiyaç Haritası

Oyuncu kimliğiyle tanıdığımız Mert Fırat kurucularından olduğu İhtiyaç Haritası’nı anlattı. İhtiyaç Hartitası sitesine girip ihtiyaç veya destek ekleyebiliyorsunuz. İhtiyacınız olan şeyi ekleyebildiğiniz gibi, ihtiyaç sahiplerine destek olmak için elinizdeki ürünleri de ekleyebiliyorsunuz.

Armut.com Kurucu Ortağı- Başak Taşpınar Değim

Başak Hanım Armut.com için riske attığı şeyler olduğunu, birçok red cevabı almasına rağmen devam ettiğini ve şu an Armut.com’un ne kadar büyüdüğünü anlattı. Birde iş kurarken yapılan hatalardan, aslında yapmamız gereken şeylerden bahsetti. Dikkat etmemiz gereken şeyler;
1- İhtiyaca uygun olmayan bir ürün geliştirmemek
2- Hayal ettiğiniz tüm özellikleri geliştirmeden işe başlamamak
3- Müşterileri dinlemek
4- Ekibinizi iyi seçmek- belli konuları senden daha iyi bilenleri seçmek- ekip olarak iş geliştirilmesi
5- Kaynaklarınızı çekinmeden, doya doya harcamamak- her şeyi bir anda tüketmeyip ilerisi içinde kaynak bırakmak

Bunların dışında iyi bir gözlemci olmamız, kodlama, veri analizi nasıl yapılır gibi trend konulara aşina olmamız ve öğrenmemiz gerektiğinden bahsetti.  Bir de konuşmasını bitirirken çok güzel bir şey söyledi “İyi meslek yoktur, mesleğinin iyisi vardır”. Sevdiğimiz işi yapıp mesleğimizin iyisi olmak için sürekli çalışmalı, kendimizi geliştirmeliyiz.

BKM (Bankalararası Kart Merkezi) Genel Müdür- Dr. Soner Canko

Değişimin öneminden,  bir hedefe ulaştıktan sonra yeni bir hedef belirleyip oraya ulaşmak için çabalamaktan bahsetti. Troy, Bkmexpress gibi girişimlerinden bahsetti. Bu arada kendisinin “Digital Ceo” olarak youtube, medium gibi hesaplarda birçok bilgi ve deneyimini paylaştığını söyledi. Özellikle Medium hesabına bir göz atabilirsiniz. Slaytından birkaç görseli de buraya koyuyorum. 





Bu slaytta yaşadığımız teknolojik dönüşümü çok iyi özetlemişti Soner Bey. Taksilerden Uber’e, otel ve konaklamadan Airbnb’ye, Whatsap, Netflix ve Spotify’ a… Dönüşüm hemen her yerde. Önemli olan çağa ve teknolojiye ayak uydurabilmek.

Silikon Vadisi’nde Girişimci- Duygu Öktem Clarck


Duygu Hanım, kurum içi girişimcilikten, Türk Telekom Pilot uygulamasından bahsetti. Duygu Hanım’ın da “Silikon Vadisi’nin 7 Sırrı ” başlıkla yedi tane tavsiyesi vardı. 
1- En iyi ekibi kur.
2- Gerçekten bir ihtiyacı adreslediğine emin ol.
3- Rakamlara ve rakiplerine hakim ol.
4- Network kurmayı ve nasıl yöneteceğini öğren
5- Hızlı hareket et - Hızlı karar ver- Hızlı başarısız ol.
6- Hayırı yanıt olarak kabul etme.
7- Projeni 90 saniyede ve 3 dakikada etkili anlatmayı öğren. ***
Özellikle son tavsiye çok önemliydi. Bu madde benim aklıma asansör konuşmasını getirdi. Bir girişimci için kısacık zamanlarda iş fikrini etkili anlatabilmesi ve yatırımcıyı ikna edebilmesi gerekir. Burada fikri anlatırken her şeyi anlatmanın değil, merak uyandıracak ana şeyleri anlatmanın önemli olduğundan bahsetti. Karşınızdaki kişi iş fikrinizin detaylarını merak edip sonradan sizden bilgi almak istemeli. 

Logo Grubu Yönetim Kurulu Başkanı- Tuğrul Tekbulut

“Her şey hayal kurmakla başlar, eğer bir gün düşerseniz o hayal sizin ayağa kalkmanızı sağlar.”
“Risk almıyorsan, her şeyi riske ediyorsundur.”
Sunumunda Tarzan’ın bir sarmaşıktan diğerine atladığı bir video paylaşmıştı. Söylediği mesaj çok iyiydi. “Hep aynı işte kalmak sizi geriye götürebilir- aynı sarmaşıkta kalmak. O yüzden maksimum noktada yeni sarmaşığa atla ve yoluna devam et.” 



Sosyal Girişimciler Panelinde, sosyal girişimcilere destek sağlanan ve onların biraraya gelmesine aracılık eden İmece platformundan bahsedildi. Sosyal girişimlerin fayda sağlamaya devam edebilmesi için gelir sağlamasının öneminden bahsedildi. Bu paneldeki katılımcıların girişimleri; TOYİ, Hayal Gücü Merkezi ve Kızlar Sahada.

Universum Kurucu Ortak- Evrim Kuran

Evrim Hanım, eğitimden, iş bulma oranından vs üzücü istatistiklerden bahsetti. Ancak gerçekleri görüp bunu düzeltecek adımlar atılması gerektiğinden bahsetti. Bunun yanı sıra sadece diplomanın yeterli olmadığından, kendimizi geliştirmemiz gerektiğinden bahsetti. İş birliği ve takım çalışması yapabilen ve uyumlu kişilerin işlerde aranan kişiler olduğundan ve psikolojik sermayenin öneminden bahsetti. Bir de taşlara benzeterek, önümüze çıkan engelleri biriktirip onlardan ders alarak yolumuza devam etmemizden bahsetti.





Teknoloji ve İnsan Kolejleri (Tink) Kurucusu- Zeynep Dereli

“Değer yaratan insan her zaman mutlu olur, içinde yaşadığınız toplumun farkında olun ve birlikte değer yaratın.”
“Merak edin, ilişkilendirin ve değer yaratın.”

Prof. Dr. Özgür Demirtaş – Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı

Özgür Hoca gelmeden anonsu yapıldığı sırada çevremdeki kişiler “Sonunda bizim hoca geldi, idolüm” gibi şeyler duydum. İsmini önceden hiç duymamıştım ve çok merak ettim neden bu kadar sevildiğini. Özgür Hoca konuşmaya başlar başlamaz anladım. Anlatırken coşkuyla anlatıyor. Üretin diyor, milli olmak sadece ülkeni sevmekle olmaz ülkene katma değer yaratman lazım diyor. Ve bunları öyle güzel, coşkulu anlatıyor ki hani “Buradan çıkıp hemen bir şeyler üretmeliyim” oluyorsun. 

Bir de çok önemli bir şeyden bahsetti: MOTİVASYON. 
“Dışarıdan verilen motivasyon işe yaramaz, motivasyon içeriden gelmeli.” Gerçekten haklı. Konuşmacıları dinliyorsunuz bir gaza geliyorsunuz üreteceğim, yapacağım diye. Ama eve giden yolda bile yavaş yavaş engelleri düşünüyorsunuz, hevesiniz azalıyor. Oysaki gerçekten yapmanızı sağlayan, içten gelen bir şey sizi sürekli olarak motive eder. Düşseniz dahi ayağa kalkıp devam etmenizi sağlar. 

Etkinlik Yalın’ın konseriyle sona erdi. Çok güzeldi, gelemeyen katılımcılar olsa da bütün katılımcılardan çok şey öğrendim. Pazar sabahı 6’da kalkmama hayli hayli değdi. Sizde mutlaka bu tarz etkinliklere katılın, erinmeyin, ertelemeyin. Bir de tavsiye: Her etkinlikte beğendiğiniz, takip etmek istediğiniz kişileri vakit kaybetmeden LinkedIn, Instagram, Youtube gibi mecralardan hemen ekleyin 😊



Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

BİYOLOJİK FABRİKALAR : BİYOSENSÖRLER

Biyoloji ve mühendisliğin biraraya geldiği bu konu biz biyomühendisler için de çok iyi araştırma konularından biridir. Biyosensörler ve Biyomimetik Canlılar etraflarındaki uyarıları, değişimleri algılayıp bunlara adapte olmaya çalışır ve ona göre de belirli tepkiler verirler. Bu algılama ve tepki verme sürecinde doğal olarak sahip olduğumuz biyosensörler işlev görür. Örneğin duyu organlarımızla algıladığımız şeyler elektriksel ve kimyasal sinyallere dönüştürülüp beyne iletilir ve beynin değerlendirilmesine sunulur. Y ılan balıkları tonlarca su içerisine ilave edilen birkaç damla yabancı maddeyi hızlıca algılayabilirler. Algler zehirli maddelere karşı çok duyarlıdırlar.

ORGAN VE DOKU ÜRETİMİ: 3D BİYOYAZICILAR

Bir teknoloji düşünün: Organ nakli için o kadar sıra bekleyen kişilere, organ uyuşmazlığı yaşayan hastalara, organ nakli olamadığı için vefat eden hastaların olmadığı bir dünya hayaline imkân sağlasın. Hayali güzel, benim için bu alan üstüne ilerlemek hedefi daha da güzel geliyor. 

PLANLI OLMAK

Düzenli olarak yapacağımız bir işe başlarken genellikle bir şeylerin başını bekleriz. ‘Pazartesi başlarım.’,  ‘Ayın başından itibaren spora düzenli giderim’, ‘Bir sonraki dönem günü gününe ders çalışırım.’… Bitmek bilmez. Bir bakmışsınız hafta sonu, ay sonu, yıl sonu olmuş; elde var sıfır. Hadi başladık farzedelim; devamı düzenli olarak gelmez. Bir kere ara verildi mi de tekrar ona başlaması uzun zaman alır. Gelin bu döngüyü kırmaya bugünden başlayalım.