Ana içeriğe atla

DOĞADAN ALINAN İLHAM : BİYOMİMETİK

Bir diğer bilinen adıyla Biyomimikri, doğayı gözlemleyip ondan alınan ilhamın sanat, teknoloji, ve bilime yansımasıdır. Problemleri çözmek için doğadan, doğadaki sistemlerden, onu oluşturan elemanlardan, canlılardan ilham alınarak üretmektir.Biyomekanik, biyonik, biyomalzeme, biyolojik sistemler kavramları hep biyomimetiğin içindedir.

Bio= Yaşam, canlı + Mimicry= Taklit    ⇶  Biyomimikri

Bu alanın en ileri gelen isimlerinden biri olan Janine Benyus, Biyomimmikri için şunları söyler:
"Biyomimikri, doğal dünyadan elde edebileceğimiz şeylere değil, ondan öğrenebileceğimiz şeylere dayanarak, doğayı incelemek ve değer vermek için yeni bir yoldur. ”

Yani ağacı kestiğinde elde edeceğin ürüne odaklanmak yerine, ağaçtan ilham alarak üreteceğin yeni sistemlere odaklanmaktır.
Biyomimetiğin bir bilim dalı olarak tanınması ise çok uzaklara dayanmıyor.
1940'larda İsviçreli mühendis George de Mestral köpeği ile birlikte yürüyüşe çıktığında bir bitki köpeğine ve kendi pantolonuna yapışıyor. Ve hikaye burada başlıyor. Bu bitkiyi mikroskop altında incelerken dikenlerin ucundaki küçük kancaların tasarımını fark ediyor. Ve ondan aldığı ilhamla giyimde en çok kullanılan, cırt cırtlı bant dediğimiz Velcro Bandı'nı üretiyor ve bu fikrin patentini de alıyor. O zamandan günümüze kadar birçok mimari yapı ve ürün, doğadan,canlıdan ilham alıp geliştirilmiştir. Biyonik kollar, helikopterler,hızlı trenler, köprülerde kullanılan çelik halat teknolojisi …

İşte o bitki: Dulavrat Otu



Doğadan ilham alınan diğer örneklerden bazılarına gelirsek;

*Yusufçuğun uçuşu ve dengesinden helikopterlere


*Termit yuvalarının bacalarından sürdürülebilir yapılara


*Yarasaların yaydığı titreşimlerden radarlara


*Vücudundaki odacıkları denize dalarken doldurup yüzeye çıkartırken boşaltan nautilustan denizaltılara


*Arıların gözlerinden ve peteklerinden teleskop aynalarına


*Gekonun ayaklarından tırmanma ayakkabılarına


*Balıkçıl kuşlarının uzun gagaları sayesinde hızlarnı arttırmasından hızlı trenlere


*Yunusların ses dalgalarından sonarlara


Eveet biyomimikriyi genel hatları ve örnekleriyle tanıdık. 
Bu alan eğer ilginizi çekiyorsa daha geniş çaplı araştırmanız için aşağıya kitap, yazı, TED konuşması vs önerileri bıraktım bunları da inceleyebilirsiniz. 
Ve ayrıca son zamanlarda Tardigrad denilen mikroskobik canlılar da bu alanda, zor koşullara dayanıklı olmalarıyla araştırmalarda ön plana çıkmaya başladı. Bu canlıyı da daha detaylı araştırabilirsiniz.
Janine Benyus'un kurduğu Biyomimikri Enstitüsünün sitesini de inceleyebilirsiniz. Hatta sayfanın en altına indiğinizde mail üyeliği bölümü var. Biyomimikri ile ilgili araştırmaların, etkinliklerin mailinize gelmesi için üye olabilirsiniz. Ben çoktan oldum bile :)

Sitenin linkini de buraya bırakıyorum.

Konu ile ilgili Janine Benyus’un TED konuşması




 Konuyla İlgili Bazı Kitaplar

*Janine Benyus- Biomimicry: Innovation Inspired by Nature



*John Beazley - The Way Nature Works



Konuyla ilgili okuyabileceğiniz diğer içerikler;

Science Focus Sitesinden

Nature'dan

Digital Trends'den

Forbes'dan



KAYNAKLAR

Ingrid de Pauw'un "Nature Inspired Design" başlıklı Tezi  




Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

BİYOLOJİK FABRİKALAR : BİYOSENSÖRLER

Biyoloji ve mühendisliğin biraraya geldiği bu konu biz biyomühendisler için de çok iyi araştırma konularından biridir. Biyosensörler ve Biyomimetik Canlılar etraflarındaki uyarıları, değişimleri algılayıp bunlara adapte olmaya çalışır ve ona göre de belirli tepkiler verirler. Bu algılama ve tepki verme sürecinde doğal olarak sahip olduğumuz biyosensörler işlev görür. Örneğin duyu organlarımızla algıladığımız şeyler elektriksel ve kimyasal sinyallere dönüştürülüp beyne iletilir ve beynin değerlendirilmesine sunulur. Y ılan balıkları tonlarca su içerisine ilave edilen birkaç damla yabancı maddeyi hızlıca algılayabilirler. Algler zehirli maddelere karşı çok duyarlıdırlar.

ORGAN VE DOKU ÜRETİMİ: 3D BİYOYAZICILAR

Bir teknoloji düşünün: Organ nakli için o kadar sıra bekleyen kişilere, organ uyuşmazlığı yaşayan hastalara, organ nakli olamadığı için vefat eden hastaların olmadığı bir dünya hayaline imkân sağlasın. Hayali güzel, benim için bu alan üstüne ilerlemek hedefi daha da güzel geliyor. 

İLAÇ ÜZERİNE-1: İlaçlar ve Biyomühendislerin Sektördeki Yeri

İlaç sektörü sürekli büyüyen, büyük paraların döndüğü bir sektör. Yeni bir ilaç üretilmesi için milyonlarca lira harcanırken aynı zamanda olan ilaçların satışında da büyük paralar kazanılıyor.  Peki nedir bu ilaç?  Jenerik (eşdeğer) ilaç kavramı- Neden aynı hastalıklar için farklı farklı ilaçlar var?  Jenerik ve orijinal ilacın farkı ne?  Yeni nesil ilaçlar: Biyoteknolojik İlaç Biz biyomühendislerin bu sektördeki yeri ne?