Ana içeriğe atla

KARİYER PLANI VE ALES (AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ SINAVI)


Mezun olma zamanı yaklaşıyor (bir sene daha var aslında ama şimdiden bazı kararlar almak lazım zaman çabuk geçiyor 😂 ) ve hala siz de benim gibi kararsızsanız birazdan bahsedeceğim taktiği siz de uygulayabilirsiniz. Nedir bu peki? (Aslında pek taktik de demeyebiliriz daha çok işini garantiye alma diyeyim ben ona 😊İşinize yarayabilecek her sınava girmeye çalışın kendinizi sadece bir şeyle sınırlamayın. Yüksek lisans mı yapmak istiyorsunuz ALES sınavına da girin. Ya da memur olarak atanmak mı istiyorsunuz KPSS' ye de girin. Orada da bir şansınızı deneyin. Zaten yabancı dille ilgili sınavlar hariç diğer sınavların çoğunun Matematik, Türkçe bölümleri hemen hemen aynı konulardan oluşuyor. Konular çok yabancı gelmeyecektir. 
Peki ne zorum var da bir sınavın daha stresini çekeyim diye düşünüyorsanız da, ki aynı soruyu geçen sene ben de kendime soruyordum , seçeneğiniz ne kadar çok olursa stresiniz de aslında bir o kadar az olur. Tamam sınava girmek stresli bir iş ama elinizde bir alternatifiniz daha olmuş olur. Farz edelim ki hedefiniz akademik personel olmaktı ve ALES'e girdiniz. Sınavınız düşük gelip de kadroya giremeyince yaşanılacak stres emin olun iki sınava birden hazırlandığınız kadar olmaz. Her zaman seçeneklerinizi bol tutmaya çalışın. Biri olmadı mı diğerini denersiniz en azından bir seçeneğiniz hep olur.
Ben de bu yüzden kariyerime tam olarak nasıl devam etmek istediğime karar veremediğim için elimdeki seçeneklerin hepsini değerlendirmek istiyorum. Bu seçeneklerden biri ALES ve YDS ye girip yeterli puan alırsam yüksek lisans yapmak, diğeri yine ALES'ten yeterli puan alıp bir üniversitede akademik kadroya atanmak ve diğer bir tanesi de KPSS ye girip devlet memuru olarak atanmak. Bir türlü karar veremediğim için de bütün sınavlara girmeye karar verdim. Her ay en az 1 ALES ve 1 YDS konusu bitirmeyi kendime hedef koydum. Bunun için çizelgeler hazırladım.
ALES , ülkemizde lisansüstü eğitim almak isteyen ya da akademik kadrolara yerleşmek isteyenlerin girmek zorunda olduğu sınavdır. 100 puan üzerinden değerlendirilir.  Eğer süresi dolmamış birden fazla ALES puanı varsa bu puanlardan istediğinizi kullanabilirsiniz. Son girilen sınavın puanı geçerli olur gibi bir kural yok. Şimdi gelelim değişen ALES sistemiyle birlikte neler olmuş.
Son değişikliklerle birlikte;
  • ALES'in geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı.
  • Önceden Sözel­1 ve Sözel­2 ile Sayısal­1 ve Sayısal­2 olarak 4 bölümden  oluşan ALES, artık "Sözel" ve "Sayısal" olmak üzere 2 bölümden oluşacak.
  • Yeni ALES'te toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi, 150 dakika (2,5 saat) olarak belirlendi. Bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltıldı.  Önceden 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşan sınav, yeni düzenlemeyle 50'şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecek.
  • Eşit ağırlıklandırılmayan ALES eşit ağırlık puanı konusunda değişiklik yapıldı. ALES sayısal ve ALES sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar      değiştirilmemekle  birlikte, ALES eşit  ağırlık puanının hesaplanmasında sayısal testinin yüzde 50, sözel testinin de yüzde 50 etkili olmasına karar verildi.


Bu yazıda daha çok neden ALES'e girmeyi düşündüğümden ve ALES hakkındaki genel bilgilerden bahsettim. Normalde yazıya ALES' e nasıl hazırlanacağımı da ekleyecektim ama daha detaylı bir şekilde bahsedebilmek için bir sonraki yazıda bu konudan bahsedeceğim. Yukarıda bahsettiğim çizelgelerinde pdflerini hazırlayıp yazıyla birlikte koyacağım. Aynı zamanda tavsiye edebileceğim site ve kaynaklardan da bahsedeceğim.
Sınav haftamdan dolayı bu yazı biraz geç kaldı ama sınavlarım bittiği için diğer yazıyı (ALES'e Çalışırken)  cuma günü koyacağım.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere🙋

Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

BİYOLOJİK FABRİKALAR : BİYOSENSÖRLER

Biyoloji ve mühendisliğin biraraya geldiği bu konu biz biyomühendisler için de çok iyi araştırma konularından biridir. Biyosensörler ve Biyomimetik Canlılar etraflarındaki uyarıları, değişimleri algılayıp bunlara adapte olmaya çalışır ve ona göre de belirli tepkiler verirler. Bu algılama ve tepki verme sürecinde doğal olarak sahip olduğumuz biyosensörler işlev görür. Örneğin duyu organlarımızla algıladığımız şeyler elektriksel ve kimyasal sinyallere dönüştürülüp beyne iletilir ve beynin değerlendirilmesine sunulur. Y ılan balıkları tonlarca su içerisine ilave edilen birkaç damla yabancı maddeyi hızlıca algılayabilirler. Algler zehirli maddelere karşı çok duyarlıdırlar.

ORGAN VE DOKU ÜRETİMİ: 3D BİYOYAZICILAR

Bir teknoloji düşünün: Organ nakli için o kadar sıra bekleyen kişilere, organ uyuşmazlığı yaşayan hastalara, organ nakli olamadığı için vefat eden hastaların olmadığı bir dünya hayaline imkân sağlasın. Hayali güzel, benim için bu alan üstüne ilerlemek hedefi daha da güzel geliyor. 

İLAÇ ÜZERİNE-1: İlaçlar ve Biyomühendislerin Sektördeki Yeri

İlaç sektörü sürekli büyüyen, büyük paraların döndüğü bir sektör. Yeni bir ilaç üretilmesi için milyonlarca lira harcanırken aynı zamanda olan ilaçların satışında da büyük paralar kazanılıyor.  Peki nedir bu ilaç?  Jenerik (eşdeğer) ilaç kavramı- Neden aynı hastalıklar için farklı farklı ilaçlar var?  Jenerik ve orijinal ilacın farkı ne?  Yeni nesil ilaçlar: Biyoteknolojik İlaç Biz biyomühendislerin bu sektördeki yeri ne?