Ana içeriğe atla

ALES'E ÇALIŞIRKEN


ALES' ten , sınavda nelerin değiştiğinden önceki yazıda bahsetmiştim.
Bugünkü yazıda da ALES için çalışma tüyolarından bahsedeceğim. Ve sınava çalışırken kendi izlediğim (izleyeceğim) yolu da sizinle paylaşacağım.



*İlk önce konu eksiğinizin çok olduğunu düşünüyorsanız veya genel bir tekrar yapmak istiyorsanız konu anlatımlı bir test kitabıyla başlamanızı öneririm. Önce konuyu çalışıp örnek soruları çözerek ardından konu testlerini bitirerek konu eksiklerini tamamlayabilirsiniz.

*Direk soru bankası ile başlamak istiyorsanız da yanlışlarınızın en çok hangi konularda olduğunu, hangilerinin bilgi eksikliğinden kaynaklandığını tespit edin. Bunu bir deneme çözüp buradaki yanlış ve boş soruların hangi konulardan olduğuna bakarak belirleyebilirsiniz. Böylece bu konuları tekrar bir gözden geçirip eksik konularınızı pekiştirebilirsiniz. Eksik konuları çalışırken illa konunun bütününü ele almak zorunda değilsiniz. Konuyu genel manada biliyorsunuzdur ama bazı karıştırdığınız, eksik olduğunu düşündüğünüz noktalar vardır. Bu noktalara odaklanın.
Burada benim önerim soru bankasından başlamaktansa konu anlatımından başlayın. Bilgilerinizi pekiştirmiş ve ön hazırlık yapmış olursunuz.

*Çalışma programı hazırlayın.

Hazırlanmayı düşündüğünüz sınava (ilkbahar veya sonbahar dönemi) kadar olan süreç için program yapın. Aylık bitirmeyi hedeflediğiniz konuları belirleyin ve sınavın olduğu aya kadar  konu eksiklerini tamamlamaya çalışın. Sınavın olduğu ayı ise daha çok deneme çözerek geçirmeniz faydalı olur. Sınavdan önceki son hafta ise daha çok kendinizi rahatlatacak aktivitelerde bulunun.

-Sınava kadar hazırladığınız genel programı haftalara, günlere bölün. O ay için belirlediğiniz çalışılacak konuları haftalarınızın yoğunluğuna göre (sınavlar, işler, aktiviteler vs.) dağıtabilirsiniz.

-Haftalık programınızı da yaptıktan sonra günlük program yapın. O haftanın konularını günlerinize dağıtın. Bu şekilde konuları haftalara, günlere dağıtmak zamanı daha efektif kullanmanızı sağlar ve konular ay sonuna kalmamış olur. Bazen yoğun olunan aylarda konular erteleniyor ve bir bakmışsınız ay sonu gelmiş oluyor ve hala konularınız bitmemiş bir halde duruyor. Bu sıkıntıyı yaşamamak için detaylı bir program çok işinize yarar.
Burada konuları günlere dağıtırken konuyu alt başlıklara ayırıp yazabilirsiniz. Geniş bir konuyu alt başlıklarıyla parçalara ayırarak günlere yaymak konunun bitimini de kolaylaştırır. Kapsamlı konularda konunun tamamını nasıl bitireceğinizi düşünmek sizi strese sokabilir, ama konuyu alt başlıklarıyla günlere dağıtırsanız stresinizi de azaltmış olursunuz.
Mesela o günkü çalışılacak konuyu "Cümlede Anlam" yerine belirlemektense "Cümlede Anlam- Cümle Oluşturma, -Cümlede Anlam İlişkileri" vs. gibi alt başlıklar halinde belirleyebilirsiniz.

*Kendim için hazırladığım programı ve çizelgeleri de paylaşacağım. İsterseniz benimle birlikte çalışabilir veya kendiniz bir program oluşturabilirsiniz.*

*Hatırlamakta güçlük çektiğiniz, sürekli olarak karıştırdığınız şeyleri kısaca not alın ve duvara, görebileceğiniz herhangi bir yere yapıştırın veya asın. Bu şekilde notlarınız gözünüzün önünde olur ve bir süre sonra buradaki notları iyice öğrendiğinizi fark edersiniz. Mesela formülleri bir kağıda yazıp astıktan sonra her soru çözümünüzde buraya bakıp soruyu çözerseniz bir süre sonra bakma gereği duymadan formülleri kullanırsınız.

*Bir defteri sürekli yanınızda tutun. Çalışırken öğrendiğiniz şeyleri, karıştırdığınız terimleri, formülleri, belirli tanımları vs. deftere not alın ve her test çözümünüzde bu defteri yanınızda bulundurun. Yanlış yaptığınız soruların çözümlerindeki kaçırdığınız noktaları da buraya not alabilirsiniz.

*Konu çalışmaya devam ederken arada deneme çözün, deneme çözmek için son ayı beklemeyin. Bu şekilde konuları öğrendikçe kaydettiğiniz ilerlemeyi de görmüş olursunuz.

*Yeni bilgileri pekiştirmek ve sonra dosdoğru hatırlayabilmek için uykuya ihtiyacımız var.
Türkçede ve sayısalda eğer aklınızda tutamadığınız kavramlar, konular varsa her gece bu konulardan birini seçip yatmadan önce okuyun, göz gezdirin. Bunu yaptıktan sonra telefon vs. başka bir şeyle uğraşmadan yatın. Ve ertesi gün kalktığınızda gece tekrar ettiğiniz, baktığınız konulara bir göz gezdirin. Bu işlemi yaptıktan sonra çalışılan bu bilgilerin daha kolay hatırlandığını, akılda kaldığı görürsünüz. Çünkü yapılan araştırmalara göre ; uyurken beynimiz bu bilgileri arka planda sürekli olarak işler ve uzun süreli hafızaya dönüştürür. Bu şekilde, öğrenilenlerin zihinde daha kalıcı olması sağlanır. Gece yatmadan hemen önce öğrenilen bilgilerin sabah aklımızda daha çok yer etmesi tam olarak bu yüzdendir. Yatmadan önce yapılan tekrar, zihnin bilgiyi saklamasını kolaylaştırır. Ayrıca araştırmalarda, güne bir önceki gün çalışılan konuyu tekrar etmekle başlamanın o gün yapılacak çalışmaların verimini arttırdığı ortaya koyulmuştur. 1



*Konuları bitirdik ve geldik denemeleri yoğun olarak çözdüğümüz döneme!

  • Konuları tamamen bitirdikten sonraki yapacağınız ilk denemeyi süre belirlemeden çözün. Bu denemede genel olarak konuları ne kadar anlamışsınız görüp eksikleriniz nerelerde bunları tespit edebilirsiniz.
  • Sınav haftasına kadar her gün en az bir deneme çözün. Sabah müsait olduğunuz günlerde 10:00'da denemeye başlayıp 150 dk. süre verin ve cevapları optik kağıda işaretleyerek denemeleri çözün. Böylece sınav düzenine de alışmış olursunuz. Burada en önemli noktalardan biri optik kağıda işaretleme yaparak denemeleri çözmek. Çünkü optik kağıda işaretleme yapmak da zaman alan bir şeydir ve bu sürecin de aldığı zamanı 150 dk. içinde verimli kullanmanız gerekir.
  • -Ben optik kağıda işaretleme yaparken ilkokuldaki hocamın verdiği tavsiyeye uyuyorum. Önce bir sayfadaki soruları çözüyorum daha sonra o sayfadaki bütün cevapları optik kağıda geçiriyorum. Her soruda sürekli optik kağıda işaretlemektense sayfa bitince işaretlediğim için daha az zaman alıyor.
  • Herhangi bir kurumun yaptığı ALES denemesine girin. Bu online da olabilir, sınav yerine giderek de olabilir. Bu şekilde diğerleri karşısındaki durumunuzu, puanınızı da görmüş olursunuz.

!!!ÇÖZÜLEN HER TESTTEN, YAPILAN HER DENEMEDEN SONRA YANLIŞ YAPTIĞINIZ  VE BOŞ BIRAKTIĞINIZ SORULARIN ÇÖZÜMLERİNİ ÖĞRENİN. YANLIŞ YAPTIĞINIZ SORULARDA YANLIŞLARINIZ NEREDEN KAYNAKLANIYOR TESPİT EDİN. KONU EKSİĞİNDEN İSE EKSİK OLAN KISMA TEKRAR GÖZ GEZDİRİN. YAPAMADIĞINIZ SORULARA GÖZ GEZDİRİP ÇÖZÜMLERİNİ ÖĞRENİRSENİZ O TARZ BİR SORUYU BİR SONRAKİ GÖRÜŞÜNÜZDE YAPABİLİR, NETLERİNİZİ DE BU ŞEKİLDE ARTTIRABİLİRSİNİZ.

Bir yazının daha sonuna geldik. Yukarıdakilerin birçoğu benim önceki sınavlarda da uygulayıp tecrübe ettiğim şeyler. Umarım tavsiyeler işinize yarar. Bu arada illa sadece ALES için değil diğer sınavlarda da uygulayabilirsiniz. Şimdiden iyi çalışmalar.
Hedeflerimize ulaşacağımız bir süreç olur umarım.💪


Yararlanılan makaleler:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768102/

Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

BİYOLOJİK FABRİKALAR : BİYOSENSÖRLER

Biyoloji ve mühendisliğin biraraya geldiği bu konu biz biyomühendisler için de çok iyi araştırma konularından biridir. Biyosensörler ve Biyomimetik Canlılar etraflarındaki uyarıları, değişimleri algılayıp bunlara adapte olmaya çalışır ve ona göre de belirli tepkiler verirler. Bu algılama ve tepki verme sürecinde doğal olarak sahip olduğumuz biyosensörler işlev görür. Örneğin duyu organlarımızla algıladığımız şeyler elektriksel ve kimyasal sinyallere dönüştürülüp beyne iletilir ve beynin değerlendirilmesine sunulur. Y ılan balıkları tonlarca su içerisine ilave edilen birkaç damla yabancı maddeyi hızlıca algılayabilirler. Algler zehirli maddelere karşı çok duyarlıdırlar.

ORGAN VE DOKU ÜRETİMİ: 3D BİYOYAZICILAR

Bir teknoloji düşünün: Organ nakli için o kadar sıra bekleyen kişilere, organ uyuşmazlığı yaşayan hastalara, organ nakli olamadığı için vefat eden hastaların olmadığı bir dünya hayaline imkân sağlasın. Hayali güzel, benim için bu alan üstüne ilerlemek hedefi daha da güzel geliyor. 

PLANLI OLMAK

Düzenli olarak yapacağımız bir işe başlarken genellikle bir şeylerin başını bekleriz. ‘Pazartesi başlarım.’,  ‘Ayın başından itibaren spora düzenli giderim’, ‘Bir sonraki dönem günü gününe ders çalışırım.’… Bitmek bilmez. Bir bakmışsınız hafta sonu, ay sonu, yıl sonu olmuş; elde var sıfır. Hadi başladık farzedelim; devamı düzenli olarak gelmez. Bir kere ara verildi mi de tekrar ona başlaması uzun zaman alır. Gelin bu döngüyü kırmaya bugünden başlayalım.