Ana içeriğe atla

PLANLI OLMAK

Düzenli olarak yapacağımız bir işe başlarken genellikle bir şeylerin başını bekleriz. ‘Pazartesi başlarım.’,  ‘Ayın başından itibaren spora düzenli giderim’, ‘Bir sonraki dönem günü gününe ders çalışırım.’… Bitmek bilmez. Bir bakmışsınız hafta sonu, ay sonu, yıl sonu olmuş; elde var sıfır. Hadi başladık farzedelim; devamı düzenli olarak gelmez. Bir kere ara verildi mi de tekrar ona başlaması uzun zaman alır. Gelin bu döngüyü kırmaya bugünden başlayalım.




*Öncelikle bir ajanda edinin. Bunun için günlük, haftalık, aylık olmak üzere farklı farklı ajanda tiplerini kullanabilir veya bir defter alıp kendinize göre düzen oluşturarak da onu ajanda olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca isterseniz Word’den kendi haftalık plan, aylık plan şeklinde çizelgeler de oluşturabilirsiniz. Doğum günlerini, sizin için önemli diğer tarihleri ve olayları bunlara kaydedebilirsiniz.

-Üniversite okuyorsanız ajandanıza okulunuzun akademik takvimindeki önemli tarihleri de (çift anadal-yandal tarihi, yatay geçiş tarihi, sınav tarihleri vs.) dönem başında not alın.

*Ertesi günün, haftanın, ayın planını bir gün/hafta/ay öncesinden yapmayı unutmayın. Haftalık planı yaptıktan sonra günlük planlarınızı daha detaylı bir şekilde bir gün öncesinden yapın ve ertesi gün için yapılacaklar listesi oluşturun.

*Hedefleriniz veya sürekli yapmanız gereken işler (spor,kitap,ödev vs.) için çizelgeler halinde hedef zincirleri oluşturun. Oluşturduğunuz hedef zincirlerine her gün veya her hafta yapmanız gereken düzenli işlerinizi not edin ve her yaptığınıza işaret koymayı unutmayın. Örneğin; o sene ALES konularını bitirmek hedefiniz ise ‘her ay bir ales konusu bitirmek’ şeklinde hedef zinciri oluşturabilirsiniz.

-Çizelgeleri oluştururken illa yılın başı olmasına da gerek yok. Kendi hedef zinciri çizelgenizi herhangi bir zamandan başlayarak, günlük, haftalık, aylık olacak şekilde ayrı ayrı oluşturabilirsiniz. Veya benim de kullandığım, Barış Özcan’ın* hedef zinciri kağıtlarını da kullanabilirsiniz (http://barisozcan.com/2018de-zinciri-kirma/). Hem basit hem de çok kullanışlı. Haftaların günleri alt alta denk geldiği için haftalık hedeflerde de çok rahat kullanılıyor. Aylık hedefleri de bu sayfaların yan boşluklarına çizebilirsiniz. 


-Ayrıca,belli zamanlı veya sayılı hedefleri gerçekleştirirken (şu kadar dakika spor yapmak, şu kadar saat ders çalışmak vs. )  alışkanlık haline gelmemiş hedefler için başlangıçta hedefleri sürekli uygulayabileceğiniz düzeyde belirlemek çok önemli. Örneğin; kitap okuma alışkanlığı yokken her gün 50 sayfa okuma hedefi, bir süre sonra yoğun olunan zamanlarda kişiyi zorlayabilir ve o gün o hedefi gerçekleştirememesine neden olabilir. Bu şekilde hedefin aksamasındansa daha az sayfa sayısı belirlemek bu işin sürekli olarak yapılmasını daha kolay kılar.

Tavsiye: Telefonunuza ajanda, takvim, not alma, hedef takibi vs gibi uygulamaları indirmenizi tavsiye ederim. Bu uygulamalara ajandadaki ve hedef zincirindeki notları geçirip oradan da gün boyu işlerinizin takibini daha kolay yapabilirsiniz. Aşağıda vereceğim uygulama önerileri dışında ;telefonunuzun kendi takvim uygulamasını bilgisayarınızdaki ile eşleştirip plan takibini bu uygulamadan da yapabilirsiniz.

Tavsiye: Ajandayı ve uygulamaları kullanırken notlarınızı ‘iş-okul-ev … vs.’ gibi kategorilendirmek işinizi kolaylaştırır ve notlarınızın da karmaşasını ortadan kaldırır. 

Kullandığım ajandalar:


Kullandığım uygulamalar:







Diğer benzer uygulamalar:















*Barış Özcan’ın “2018` de Zinciri Kırma” videosunda hedef zincirinin linki bulunmaktadır. Buradan indirebilirsiniz.






Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

BİYOLOJİK FABRİKALAR : BİYOSENSÖRLER

Biyoloji ve mühendisliğin biraraya geldiği bu konu biz biyomühendisler için de çok iyi araştırma konularından biridir. Biyosensörler ve Biyomimetik Canlılar etraflarındaki uyarıları, değişimleri algılayıp bunlara adapte olmaya çalışır ve ona göre de belirli tepkiler verirler. Bu algılama ve tepki verme sürecinde doğal olarak sahip olduğumuz biyosensörler işlev görür. Örneğin duyu organlarımızla algıladığımız şeyler elektriksel ve kimyasal sinyallere dönüştürülüp beyne iletilir ve beynin değerlendirilmesine sunulur. Y ılan balıkları tonlarca su içerisine ilave edilen birkaç damla yabancı maddeyi hızlıca algılayabilirler. Algler zehirli maddelere karşı çok duyarlıdırlar.

ORGAN VE DOKU ÜRETİMİ: 3D BİYOYAZICILAR

Bir teknoloji düşünün: Organ nakli için o kadar sıra bekleyen kişilere, organ uyuşmazlığı yaşayan hastalara, organ nakli olamadığı için vefat eden hastaların olmadığı bir dünya hayaline imkân sağlasın. Hayali güzel, benim için bu alan üstüne ilerlemek hedefi daha da güzel geliyor.